Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Κολοκοτρωνίτσι - Καρυά , Αργολίδας ... Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός..!!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κολοκοτρωνίτσι - Καρυά , Αργολίδας ... Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός..!!

Ο Παραδοσιακός οικισμός Καρυάς είναι ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες της οροσειράς του Αρτεμισίου στον ορεινό όγκο Ξεροβούνι. Απέχει μόλις 20 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου Άργους-Μυκηνών , Άργος και 137 χλμ από την Αθήνα ενώ η απόσταση του από τις περίφημες Μυκήνες και το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο είναι μόλις 30 χλμ.
Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στους αρχα'ι'κο'υς χρόνους.Γραπτό ντοκουμέντο από τα αρχεία τον Ενετών το 1699 αναφέρει τα εξής.
Στα Βυζαντινά χρόνια υπήρχε οικισμός Βόρεια κοντά στη κορυφή του Αρτεμισίου με την ονομασία Μαλεβό (που το μνημονεύει και ή Βενετσιάνικη απογραφή του 1700) οι κάτοικοι του οποίου έζησαν το τρόμο του Ιμπραήμ καθώς κάηκε ολοσχερώς ολόκληρη η περιοχή και τα δάσοι, υπάρχουν ακόμη ερείπια του Άη Δημήτρη και ίχνη οικισμού.Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στη θέση Αέρας, απ’ όπου, λόγω των ισχυρών ανέμων, πάλι μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν τελικά στη σημερινή θέση. Εφ’ όσον η εγκατάσταση Μαλεβός μνημονεύεται το 1700, άρα ή “παλαιά Καρυά” θα πρέπει να είναι προ του 1700.
Δικό του παιδί το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη ''ΚΑΠΕΤΆΝ ΓΙΑΝΝΆΚΟΣ ΔΑΓΡΈΣ''.

     Στην αρχή της δεκαετίας του 50, η πατρίδα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της. Έτσι και από τη Καρυά πολλά νέα παιδιά, στο άνθος της ηλικίας τους, σπρωγμένα από την σκληρή ζωή και την ανάγκη, παίρνουν τον τραχύ δρόμο της ξενιτιάς. Άλλοι για την Αυστραλία (οι περισσότεροι), άλλοι για την Αμερική, άλλοι για τον Καναδά, άλλοι για την Γερμανία άλλοι για άλλες χώρες, στα πέρατα του κόσμου.
Προτομή Γιαννάκου Δαγρέ στην Καρυά
     Σημαντικό αξιοθέατο και ιερό σύμβολο του χωριού,είναι ο Ιερός Ναός του''ΆΓΙΟΥ ΙΩΆΝΝΗ '' Τα πρώτα στοιχεία για το Ναό έρχονται στην επιφάνεια το 1699 με την απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας δίνοντας την περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, και τον πληθυσμό του χωριού.
   
 Επίσης το χωριό κοσμεί και το Ξωκλήσι της ''Παναγίας'' το οποίο λειτούργησε ως τον τελευταίο πόλεμο και σαν μοναστήρι.
       Ο παραδοσιακός οικισμός διατηρεί σήμερα τον μορφωτικό σύλλογο ''ΤΟ ΑΡΤΕΜΊΣΙΟ''.
    Το χωριό αριθμεί περίπου 350 κατοίκους οι περισσότεροι απο τους οποίους ασχολούνται με την γεωργία,την κτηνοτροφία .  
Η ευρύτερη περιοχή της Καρυάς είναι κατάλληλη για μια μεγάλη ποικιλία απο υπαίθριες δραστηριότητες όπως:περιπάτους στο δάσος,ορειβασία,ποδηλασία ,διαδρομές με 4χ4 στο βουνό, κυνήγι,μπάσκετ,ποδόσφαιρο.
        Ο συνδυασμός της γεωγραφικής του θέσης καθώς και ο αναρίθμητος φυσικός του πλούτος κάνουν τη Καρυά ένα μοναδικό στολίδι για την περιοχή και ταυτόχρονα το συγκαταλέγουν στη λίστα των πιο περιζήτητων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού.

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: