Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: «Αποδράστε» σε 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας (pics)

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

«Αποδράστε» σε 5 από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας (pics)

Προτάσεις για μικρές αποδράσεις στα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας στο τέλος του καλοκαιριού.


Πολλοί οι φίλοι των νησιών, πολλοί οι φίλοι της θάλασσας μα επίσης πολλοί και οι λάτρεις του βουνού και της δροσιάς που χαρίζουν τα όρη και τα πυκνά δάση.
Μπορεί το υγρό στοιχείο να μη το χορταίνει η ανθρώπινη αίσθηση και κανένας στίχος να χαρακτηρίσει τον έρωτα μας γι αυτό, όμως για κάποιες μικρές εξορμήσεις μπορείτε να χαρείτε τη φύση και να ανανεώσετε τους σελιδοδείκτες σας στην παρακάτω λίστα που περιέχει 5 από τα ορεινότερα χωριά της χώρας.

Καρυά Αργολίδας



Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 682 μέτρων.
Αγαπημένο καταφύγιο των ανθρώπων του κάμπου του Άργους, όταν θέλουν ν’ απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο, μια ορεινή ανάσα 20 μόνο χλμ. από το Άργος, η Καρυά δικαιώνει την προσμονή του επισκέπτη της μόλις προβάλλει πανοραμική εμπρός του.
Σαν σκηνογραφημένη σύνθεση ανάμεσα σ’ όλη τη μεγαλόπρεπη διαδοχή των ορεινών όγκων, με το Αρτεμίσιο (1771 μ. ύψος) πίσω της και το Ξεροβούνι (1256 μ. ύψος) δεξιά της, αναπτύσσεται αμφιθεατρικά από τα ψηλά στα χαμηλότερα σαν ένα μεγά­λο κοπάδι που κατηφορίζει για το χειμαδιό του. Μ’ όλο τον εκσυγχρονισμό του και τα ανακαινισμένα σπίτια του διατηρεί και σήμερα στις γραφικές παλιές γειτονιές τα πανέμορ­φα πέτρινα σπίτια με τα χαγιάτια και τις αυλόπορ­τες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η μητρόπολη της Καρυάς, προσελκύει ακόμα και σήμερα στις 29 Αυγούστου πολύ πανηγυριώτικο κόσμο. Τα τελευ­ταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ένα – ένα ανακαινίζονται από ντόπιους, που επιστρέφουν στα πάτρια, και από ξένους που τ’ αγοράζουν, το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου θέρετρου με τα μαγαζιά του και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε πρόσφατα με πελεκητές πέτρες.

Αν περπατήσει κανείς λίγα μέτρα προς την πάνω άκρη του χωριού, θα βρει ανάμεσα στα πλατάνια τα ερείπια των παλιών νερόμυλων της Καρυάς. Κάποτε δούλευαν μέρα - νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυ­πηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή.

Νυμφαίο Φλώρινας


Το Νυμφαίο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του όρους Βέρνο σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός» ενώ έχει διεκδικήσει το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Σημαντική είναι η τουριστική δραστηριότητα η οποία έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει ιππικό όμιλο, παραδοσιακούς ξενώνες και περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα.

Ελάτη Αρκαδίας



Η Ελάτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Μαίναλο σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και διατηρεί τον Αρκαδικό χαρακτήρα κτίσης. Χαρακτηριστικό είναι το εργαστήριο ξυλογλυπτικής που διατηρείται στο χωριό.

Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας


Η Γραμμένη Οξυά βρίσκεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων και τοποθετείται στον χάρτη στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η ευρύτερη περιοχή αποτελείται από πλούσια βλάστηση οξυάς και ελάτων. Οι ρουμελιώτικες ρίζες του χωριού σε συνδυασμό με τα αρχαία Αιτωλικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί συνθέτουν ένα ιδανικό προορισμό.

Στάβλοι Ευρυτανίας


Οι Στάβλοι είναι ορεινός οικισμός με υψόμετρο 1230 μέτρων στον όρος Οξυά και είναι το 5ο ορεινότερο χωριό του νομού Ευρυτανίας. Διατηρεί το γραφικό του χαρακτήρα με πετρόκτιστες οικίες και την θρησκευτική του υπόσταση με 5 εκκλησίες. Σημαντική είναι η πολιτιστική του δραστηριότητα και το λαογραφικό του στοιχείο. Η χλωρίδα της περιοχής περιέχει ψηλά έλατα και πλατάνους.

Πηγή: protothema.gr

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: