Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Ανθότυρο, το ευέλικτο

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ανθότυρο, το ευέλικτο


{

Κείμενο ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άρθρο από γαστρονόμο
}
Με την απαλή γεύση και τη μαλακή υφή του, παίζει σε πολλά ταμπλό, ταιριάζοντας με λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά.
Ανθότυρο και παντζάρια
Μια σαλάτα με βάση τα παντζάρια είναι ικανή να παρασύρει το ανθότυρο σε χρωματικές και γευστικές περιπέτειες. Από το συνδυασμό τους απουσιάζει το πικάντικο στοιχείο, το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε χρησιμοποιώντας σκόρδο ή φτιάχνοντας μια σάλτσα με πικάντικη μουστάρδα. Το υπόγλυκο παντζάρι και το τυράκι δημιουργούν ένα συνδυασμό που αναζητά ένα ισορροπημένο ροζέ κρασί μέτριας οξύτητας, όπως ένα ροζέ από Αγιωργίτικο. Βάζουμε δίπλα στη σαλάτα μας ένα αλλαντικό από μοσχάρι ή ό,τι περίσσεψε από το χθεσινό βραστό μοσχάρι, κόβουμε και μερικές φέτες ζυμωτό σταρένιο ψωμί και έχουμε ένα εκλεκτό γεύμα!

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Κτήμα Δρυόπη, Ροζέ
  • Ροζέ του Φεγγαριού, Στροφιλιά
  • Άκρες Ροζέ, Κτήμα Σκούρα

Σε χορτόπιτα
Η ήπια και μαλακή γεύση του ανθότυρου απαλύνει αρωματικά και γευστικά την έντονη παρουσία της χορτόπιτας. Βάζοντας δίπλα τους ένα ποτήρι λευκό κρασί από γηγενείς ποικιλίες, με ελαφριά δομή και ανθικά αρώματα, έχουμε ένα συνδυασμό που φέρνει τα αρώματα της εξοχής στον ουρανίσκο μας και αποτελεί από μόνος του είτε ένα πρόχειρο γεύμα είτε ένα φιλικό τσιμπολόγημα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Σεμέλη Λευκός
  • Σελλάδια, Μπουτάρη
  • Νότιος Λευκός, Γαία Οινοποιητική

Σε τυροπιτάκια
Το ανθότυρο συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε τυρόπιτες και τυροπιτάκια, κάνοντας τη γεύση τους πιο ανάλαφρη και πιο απαλή. Μεζεδάκι τραγανό εξωτερικά και βελούδινο εσωτερικά, ένα τέτοιο τυροπιτάκι προσελκύει την προσοχή και μας ανοίγει την όρεξη! Αγαπάει τα ελαφριά, αρωματικά κρασιά, με ανοιξιάτικο χαρακτήρα. Επιλέγουμε, λοιπόν, ένα φρέσκο λευκό χαρμάνι ποικιλιών με σπιρτόζικα χαρακτηριστικά, όπως ένα Μοσχοφίλερο, φτιάχνουμε μια πλούσια σαλάτα με πρασινάδες, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τα περισσεύματα από βραστό κοτόπουλο (ψιλοκομμένα και περασμένα λίγο σε στεγνό τηγάνι) ή κάποιο αλλαντικό από πουλερικά και απολαμβάνουμε μια σύγχρονη αλλά πάντα γοητευτική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Μαντινεία Αντωνόπουλου
  • Σεμέλη, Ορεινός Ηλιος, Λευκό
  • Astala, Κτήμα Σπυρόπουλου

Ντιπ ανθότυρου
Το ανθότυρο είναι ιδανικό για να φτιάξουμε αλείμματα. Χρησιμοποιώντας λιαστή τομάτα ή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε πικάντικα ντιπ και να τα συνδυάσουμε με τσαταλάκια, αυτά τα βουτυρένια τραγανά κουλουράκια με το ιδιαίτερο σχήμα και με το μαυροκούκι που στολίζει την επιφάνειά τους. Το βελούδινο με το τραγανό και το πικάντικο με το βουτυράτο δημιουργούν γοητευτικές αντιθέσεις στις οποίες δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Ιδανικά, θα τα συνοδεύσουμε με ένα κρασί λευκό, με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, όπως ένα χαρμάνι με Ροδίτη ή ένα ελαφρύ κόκκινο με απαλές τανίνες - ένα Merlot ή ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο. Στην περίπτωση που θέλουμε να συνοδεύσουμε ένα αρωματικό λευκό κρασί με βοτανικές νότες, όπως ένα Traminer ή μια Βηλάνα, δεν έχουμε παρά να φτιάξουμε ένα ντιπ με ανθότυρο και μυρωδικά και να το συνοδεύσουμε με κριτσίνια. Τα μυρωδικά θα ενισχύσουν τα αρώματα του κρασιού και θα γαργαλίσουν ευχάριστα την αρωματική μας παλέτα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Παλυβός, Άνεμος Λευκός
  • Traminer, Κατώγι Αβερωφ
  • Νεμέα, Κτήμα Λαντίδη

image
Με καπνιστή πέστροφα
Άλλη μια καλή ιδέα για ένα ελαφρύ, νόστιμο και γρήγορο  σνακ. Κόβουμε μια δροσερή ανοιξιάτικη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λαδολέμονο και αρωματικά βότανα, και τη συνοδεύουμε με καπνιστή πέστροφα και ανθότυρο, κομμένα σε κομμάτια και τυλιγμένα σε μια λεπτή αραβική πίτα ή, πιο απλά, σε φέτες ζυμωτού ψωμιού, δημιουργώντας χαριτωμένες μπρουσκέτες. Η παρουσία του ψαριού και η έντονη γεύση του μας οδηγούν στην επιλογή ενός κρασιού με ζωηρή οξύτητα και στιβαρό χαρακτήρα. Μια Ρομπόλα ή ένα Ασύρτικο είναι εκλεκτοί σύντροφοι σε έναν τέτοιο συνδυασμό.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού
  • Καλλιστώ, Κτήμα Μερκούρη
  • Ρομπόλα, Gentilini

Σε μους με γλυκό του κουταλιού
Ακόμα κι αν το ενδιαφέρον μας στρέφεται στις γλυκές γεύσεις, το ανθότυρο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για απλές και νόστιμες λύσεις. Μια μους ανθότυρου* συνοδεύει θαυμάσια τα γλυκά του κουταλιού, αποτελώντας το βελούδινο, κρεμώδες χαλί πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα αρώματα και η γεύση τους. Ένα τέτοιο επιδόρπιο ταιριάζει πολύ ευχάριστα με ένα μοσχομυριστό γλυκό κρασί από Μοσχάτο, αλλά μπορεί να συνοδεύσει καλά και ένα χωνευτικό από απόσταγμα σταφυλής.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Σάμος Vin Doux, ΕΟΣ Σάμου
  • Μοσχάτο Λήμνου, Κτήμα Χατζηγεωργίου
  • Μπαμπατζίμ, Απόσταγμα Malvasia

* Μια εύκολη μους ανθότυρου γίνεται με ίση ποσότητα ανθότυρου και κρέμας γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο μέχρι να αφρατέψει και το ανακατεύουμε καλά -με σπάτουλα- με την κρέμα γάλακτος, που θα έχουμε χτυπήσει πρώτα σε αφράτη σαντιγί. Αν είστε πολύ γλυκατζήδες, βάλτε και λίγη ζάχαρη.

image
Με πράσινη σαλάτα
Συνδυάζοντας το ανθότυρο με μια πράσινη σαλάτα με ρόδι (στην εποχή του) και ξηρούς καρπούς, και με λίγο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης, έχουμε στο τραπέζι μας ένα πολύχρωμο πιάτο που θα μας χορτάσει και θα μας προσφέρει ευχαρίστηση μέσα από τη διαφορετικότητα και την καθαρότητα των γεύσεών του. Βάζουμε στα ποτήρια ένα λευκό κρασί με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη φρεσκάδα, όπως ένα «ζωηρό» χαρμάνι με Sauvignon Blanc, και απολαμβάνουμε τις διαφορετικές πτυχές ενός ανοιξιάτικου συνδυασμού.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»
  • Κτήμα Λίγας, Λευκό
  • Ηλιοστάλαχτος Συμεωνίδη
  • Château Nico Lazaridi, Λευκός
 Το Ανθότυρο "Καρυάς" συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας από τους σεφ του γαστρονόμου στα βραβεία γαστρονόμου 2014.




Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: