Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΣΗΜΕΡΑ 29Η ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.


Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,Κι απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες. Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας, Φωνή τους ήρθε εξ' ουρανού κι απ'αρχαγγέλου στόμα. «Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ'άγια, παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει. Μόν'στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ρτούνε τρία καράβια Το να να πάρει το Σταυρό και τ'άλλο το Βαγγέλιο, Το τρίτο,το καλύτερο,την ΄Αγια Τράπεζά μας, Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν». Η Δέσποινα ταράχτηκε ,κι εδάκρυσαν οι εικόνες.
«ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ».


Καμία άλλη ημερομηνία δεν έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού όσο η 29 Μαϊου, η «αποφράς ημέρα» οπότε η Κωνσταντινούπολη, η «Πόλι των πόλεων» κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Η πολιορκία και η πτώση της Πόλης ήταν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου συρρίκνωσης οπότε και οι Τούρκοι (Σελτζούκοι και Οθωμανοί) έθεταν υπό την κυριαρχία τους τα εδάφη τής πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας.
Το βράδυ της 28ης Μαϊου τελείται στην Αγία Σοφία η τελευταία Θεία Λειτουργία.
Εκεί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει το λαό.
Η Κωνσταντινούπολη παραμένει στο πέρασμα των αιώνων το παντοτινό σύμβολο του έθνους . Η 29η Μαΐου 1453 είναι μία μέρα Εθνικού Πένθους και Μνήμης. Είναι μια ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του ελληνισμού, αλλά και του παγκόσμιου γίγνεσθαι.
"Θα σε βρούμε Χριστέ μου πάλι
Κάποια Μεγάλη Παρασκευή
Θα κρατούμε σταυρό στο χέρι
Και το μαχαίρι με συντριβή...."


Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: