Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Στα ξωκλήσια των χωριών - Αγίος Νικόλας (ασκητήριο - Μετόχι)

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Στα ξωκλήσια των χωριών - Αγίος Νικόλας (ασκητήριο - Μετόχι)

    Σε κάθε χωριό της Πατρίδας μας, μια-δυο η και περισσότερες φορές το χρόνο, γιορτάζεται με ξεχωριστή συγκίνηση και γραφικότητα η τοπική γιορτή, το τοπικό πανηγύρι. Κάθε μέρος έχει και το δικό του χαρούμενο γιορτάσι.

Από τις πιο όμορφες γιορτές του τόπου μας είναι αυτές που γίνονται στα ξωκλήσια των χωριών.Σ' αυτά τα όμορφα γραφικά ξωκλήσια της Πατρίδας μας ανασαίνουμε μ' ευλάβεια το οξυγόνο της Ορθοδοξίας και της Παράδοσης.

Είμαι ευτυχής που για πρώτη φορά σήμερα βρέθηκα και εγώ μαζί με άλλους προσκυνητές σ' ένα τέτοιο τόπο.Περάσαμε ορεινά δρομάκια, από γιδόστρατες και μονοπάτια με κατεύθυνση το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου (ασκητήριο - Μετόχι) της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης, στο Ελληνικό Αργολίδας (περιοχή Ζώγγα) που γιόρταζε σήμερα.

Φωλιασμένο μέσα στην ερημιά του βράχου, απλό και απέριττο μας υποδέχτηκε φιλόξενα! Σταθερός και χαρούμενος ο αχός της καμπάνας που καλεί τους πιστούς σε θρησκευτική χαρά και πανηγυρισμό.

Οι βράχοι αντιλαλούνε από το μελωδικό της αχό...
Όλα ευωδιάζανε από το άρωμα του λιβανιού, από την ανάσα των καντηλιών από το αγνό μελισσοκέρι..

Είναι η ώρα της Θ Λειτουργίας.Κατανυκτική κι ιερόπρεπη η παρουσία των ιερέων Ιωάννη Σουρλίγκα, Σωτηρίου Αθανασούλια με συλλειτουργό τον ιερέα της περιοχής & των μοναχών της αδελφότητας της Μονής Νεστάνης ,Νεκταρίου. Παύλου, Ιωσήφ & Χριστοφόρου.
Πρόσωπα ρυτιδωμένα, βασανισμένα, κι άλλα φρέσκα ροδοκόκκινα, γεμάτα υγεία παρακολουθούσαν με κατάνυξη και προσοχή τη Θ Λειτουργία.


Και όταν τέλειωσε όλοι με υπομονή και τάξη περίμεναν να πάρουν αντίδωρο από το χέρι του παπά και την ευλογία της Εκκλησίας.
Όμορφες και συγκινητικές στιγμές! Χαρά γιορτής, σκίρτημα της καρδιάς και αγαλλίαση ψυχική.


Ας δώσει ο θεός και ας βοηθήσουν οι Άγιοι ν' αντέξουν οι θρησκευτικές γιορτές να ανοίγουν και λειτουργάνε όλες οι εκκλησιές και τα ξωκλήσια μας!!!



Αρθρο από: Νικος Παππας Ελληνικη Παραδοση 

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: