Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Τα 10 προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Ελλάδα.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τα 10 προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Ελλάδα.

Η Ελλάδα φημίζεται για τα προϊόντα της, στα οποία βασίζεται κι ως επί το πλείστον η μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απλά νόστιμα, αλλά έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Αν και πολλά από αυτά παράγονται σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι μερικά που έχουν μόνο μία ονομασία προέλευσης, όπως για παράδειγμα η Μαστίχα Χίου. Αν και κάθε προϊόν έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα, εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο αγαπημένα.
1. Πορτοκάλια
Αν και πρώτη σε παραγωγή πορτοκαλιών είναι η Βραζιλία, στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 160 ποικιλίες. Πιο γνωστές από αυτές είναι η Βαλέντσια και το Σαγκουίνι, οι οποίες είναι ξενικής προέλευσης, η Χίου και η Άρτας. Στην Ελλάδα, ένα από τα μέρη που φημίζεται για τα πορτοκάλια του, είναι η Πελοπόννησος(Ο χρυσός της Αργολίδας,με το ποιο ζωντανό παγκοσμίως χρώμα πορτοκαλιού στο Άργος). Τα πορτοκάλια δεν είναι διάσημα μόνο για τον χυμό και την ζουμερή σάρκα τους, αλλά και για τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.
2. Κρόκος Κοζάνης
Αυτό το πολύτιμο φυτό συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, τόσο για το άρωμα, το χρώμα και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αν και οι απόψεις σχετικά με την προέλευσή του διίστανται, η σημερινή καλλιέργεια του Κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης, εισήχθη από την Αυστρία τον 17ο αιώνα. Ο κρόκος φημίζεται για τις διεγερτικές ιδιότητές του, αλλά και για το γιάτρεμα σπυριών, και φλεγμονών.
    Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και δικαίως αποκαλείται «το λουλούδι της μεσογειακής κουζίνας»
3. Χαμομήλι
Κάθε πρωί που πήγαινα σχολείο στο χωριό περπάτούσα μέσα στη μέση του χωματόδρομου κλωτσώντας τα αμέτρητα λουλούδια των χαμομηλιών και εξαγριώνοντας τα αγριομελισσάκια..!!
Είναι τόσες πολλές οι χρήσεις του, που πραγματικά είναι ένας φυσικός θησαυρός. Εκτός από την παρασκευή αφεψήματος, το οποίο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, το χαμομήλι, έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το χαμομήλι είναι επίσης διάσημο και στην κοσμετολογία, αφού το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και σαμπουάν (θαυματουργό σαν μάσκα ματιών, επίσης).
4. Κάππαρη
Η όξινη γεύση της δένει ιδανικά με τις σαλάτες και νοστιμίζει τις κόκκινες σάλτσες. Επίσης, η κάππαρη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σε μορφή τουρσί, ένα ιδανικό συνοδευτικό στους διάφορους μεζέδες του ούζου, του τσίπουρου και του κρασιού.
5. Φέτα
Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά προϊόντα και μάλιστα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικές περιοχές παραγωγής φέτας θεωρείται η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Η ιστορία θέλει τη φέτα να έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, με αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια. Τόσο η γεύση όσο και η υφή της φέτας διαφέρει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής της. Το σίγουρο όμως είναι ότι αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα στην ελληνική κουζίνα.
6. Λάδι
Το πιο αγαπημένο ελληνικό προϊόν, με διεθνή καταξίωση, αφού αποτελεί το βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Παρόλο που η Ισπανία και η Ιταλία παράγουν ελαιόλαδο, με την Ισπανία μάλιστα να κατέχει την πρωτιά στην παραγωγή, η χώρα μας παράγει πιο ποιοτικό ελαιόλαδο από τις άλλες δύο. Τα οφέλη του ελαιόλαδου είναι αμέτρητα. Εκτός από πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, παρουσιάζει επίσης αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες.
7. Ελιά
Σύμβολο της θεάς Αθηνάς, η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Η ελιά κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στο ελληνικό τραπέζι, αποτελώντας μέχρι σήμερα κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τόσο ο καρπός της όσο και τα φύλλα της χρησιμοποιήθηκαν αρκετά και ως σύμβολα στον αθλητισμό, τη διακόσμηση και τις τέχνες.
8. Σταφίδα
Εκτός από θρεπτική είναι και νόστιμη. Συνοδεύει άριστα τα γλυκά, αλλά και τα αλμυρά πιάτα, αλλά τρώγεται σκέτη και σαν γλυκό. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη: τη μαύρη και την άσπρη, και η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή. Μία μικρή χούφτα αποτελεί το ιδανικό σνακ και υπόσχεται να σας γλυκάνει και ταυτόχρονα να σας δώσει ενέργεια.
9. Μαστίχα
Δεν είναι μονάχα το σπουδαιότερο προϊόν που παράγει το νησί της Χίου, αλλά πραγματικά ένα ελληνικό θαύμα. Από το δέντρο που «δακρύζει» έως και την παραδοσιακή περισυλλογή του, η μαστίχα είναι πραγματικά ένα υπέροχο προϊόν, με πολλές χρήσεις. Δοκιμάστε να μασήσετε τα κομματάκια μαστίχας που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.
10. Παραδοσιακό Γιαούρτι
Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε ασβέστιο, το γιαούρτι μεταξύ άλλων, βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες τροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας και μία από τις πιο υγιεινές. Εκτός από σκέτο, το γιαούρτι ταιριάζει τέλεια με μέλι και καρύδια, γλυκό του κουταλιού, φρέσκα φρούτα και δημητριακά. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό συστατικό για σος.Η καριέρα του στην Αμερική έχει απογειωθέι και τραβάει επισκέπτες στην Ελλάδα που ψάχνουν να βρούν την αυθεντηκη του γεύση.(Rebecca Mead, the new Yorker - Το καλύτερο γιαούρτη του κόσμου... http://galaktokomika.blogspot.gr/2013/11/new-worker.html)

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: