Google+ Γαλακτοκομικά Καρυάς - Μαυρόγιαννης Θεοδόσιος: Boσκοί με όπλο το ίντερνετ..!!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Boσκοί με όπλο το ίντερνετ..!!

Ο «διαδικτυακός» βοσκός Τάσος Αντωνίου μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
 Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

 
Σε πρότυπο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό έχουν μετατρέψει την επιχείρησή τους, μια ομάδα νεαρών από την περιοχή Λιβάδι Ολύμπου, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ακόμη και σε καιρό κρίσης υπάρχουν ιδέες που ανταμείβονται.

Με όπλα το μεράκι, την αλληλεγγύη και τη συμβολή του διαδικτύου, ο συνεταιρισμός « Βοσκός» έχει κατορθώσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί τα προϊόντα του λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας αλλά και καταστήματα delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Πρόκειται για μια ιδέα που σκεφτόμασταν αρκετό καιρό προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και να μας μάθει ο κόσμος. Δημιουργήσαμε λοιπόν την ιστοσελίδα και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο 32χρoνος Πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου και προσθέτει: «η ταχύτητα του διαδικτύου βοήθησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τόσο στην προβολή όσο και στην επικοινωνία μας με παραγωγούς εντός και εκτός συνόρων», αναφέρει.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξηγεί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα του συνεταιρισμού (γάλα, φέτα, γραβιέρα, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, βοσκοτύρι), αναμένεται να προωθηθούν και σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία η Γερμανία και το Βέλγιο. «Μας προσέγγισαν παραγωγοί άλλων χωρών και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία».
Ωστόσο, τα πράγματα στον συνεταιρισμό δεν ήταν πάντα ρόδινα και οι συνθήκες εργασίας ιδανικές. «Παλιότερα η δουλειά αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και πολλές ήταν οι φορές που αναγκαζόμασταν να εργαστούμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες όπως είναι η έλλειψη ρεύματος και μηχανημάτων», επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, ο οποίος όμως ξεκαθαρίζει πως το πάθος για τη κτηνοτροφία ήταν δεδομένο.
«Από μικρά παιδιά ασχολούμασταν με την κτηνοτροφία.
Είχαμε την ευλογία να γεννηθούμε σε μια περιοχή με αρκετά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του υψομέτρου και της γονιμότητας του εδάφους.Πλέον, μετά από μεγάλη υπομονή και αρκετές οικονομικές δυσκολίες, ο συνεταιρισμός διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και η δουλειά γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. «Είχαμε μια υποδομή με 350 ζώα και σιγά σιγά φθάσαμε στα 800 αιγοπρόβατα και 50 αγελάδες ελεύθερης βοσκής».
«Ξεκινήσαμε το 2007 και αυτή τη στιγμή το 80% των μέσων παραγωγής προέρχεται από εμάς (χωράφια, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο, και προσεχώς τυροκομείο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού), με προοπτική να γίνουμε απολύτως αυτάρκεις στο άμεσο μέλλον.
Από την παραγωγή του γάλακτος το 40% μετατρέπεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το υπόλοιπο πωλείται ως πρώτη ύλη σε γαλακτοβιομηχανίες και άλλους τυροκόμους».
Το μυστικό της επιτυχίας 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου συστατικό στοιχείο της επιτυχίας του συνεταιρισμού είναι η μεθοδικότητα στην εργασία και η ποιότητα των προϊόντων που παράγεται. « Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ποιότητά μας και τις προσιτές τιμές», λέει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να θυσιάσει την ποιότητα των προϊόντων για χάρη του ανταγωνισμού.

Όπως εξηγεί δε, τεράστια σημασία για την επιτυχία της όλης προσπάθειας έχει να συνεχίσουν οι αποφάσεις που αφορούν στον συνεταιρισμό να λαμβάνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, προκειμένου να εμπεδώνονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. «Δεν θέλουμε να χαθεί ο έλεγχος μπαίνοντας στον Συνεταιρισμό άνθρωποι ξένοι με το αντικείμενο, που μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος, κατεβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων και δίνοντας χαμηλές τιμές στους παραγωγούς», καταλήγει ο κ. Αντωνίου, δίνοντας τη δική του διάσταση στην έννοια της καλής και ποιοτικής ελληνικής παραγωγής.

Συμβουλές σε νέους βοσκούς

Έχοντας καταφέρει να στήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση σε περίοδο κρίσης, ο νεαρός βοσκός δίνει το δικό του μήνυμα σε νέους συναδέλφους του αλλά και όσους απογοητεύονται από τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη χώρα. Ο κύριος Αντωνίου αναγνωρίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά στο τέλος, όπως υπογραμμίζει, όσοι κοπιάσουν με επιμονή, υπομονή και μεράκι θα ανταμειφτούν για τον κόπο τους. «Ακούω και βλέπω κατά καιρούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για περιστατικά αυτοκτονίας τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την οικονομική κρίση. Εκείνο που έχω να πω στους ανθρώπους της ηλικίας μου και γενικότερα στον κάθε πολίτη της χώρας αυτής, είναι ότι λύσεις υπάρχουν, δεν χρειάζεται να φεύγουν όλοι στο εξωτερικό», καταλήγει. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

Related Posts :



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: